Mis siin toimub?

Kirjutan siia üles meie perele enam meedinud retseptid: see on mu omaenda väike retseptikogu. Neid, mis ei nii väga meeldinud, ma üles ei kirjutagi.

Challenge ka:
TEHA IGAL NÄDALAL VÄHEMALT ÜKS KORD ÜHE UUE RETSEPTI JÄRGI SÜÜA.

Ja kirjutada see siia üles, või linkida, või panna märge raamatule ja leheküljele.

teisipäev, 30. oktoober 2018

Halloween! Lihtne kõrvitsakook

Ikkagi Halloween ja mul sellega ju omad mälestused. Pealegi on mul sel aastal imeliselt kaunid kõrvitsad. Nii et mis oleks veel loogilisem kui alustada Halloweenihommikut kõrvitsakoogiga. Retsept mu paksust USA kokaraamatust "The New Cook Book", lk 404.
Põhjaks kasutasin poest ostetud muretainapõhja.

NB! Kui kook õhtul valmis küpsetada, sobib see suurepäraselt toitvaks hommikusöögiks. Ikka koos vahukooretupsukesega!

1 muretainapõhi
450 gr kõrvitsapüreed (mul oli ahjus hautatud ja püreestatud kõrvits)
1/2 tassi suhkrut
1,5 tl kõrvitsakoogimaitseainet
2 kergelt lahti klopitud muna
3/4 tassi koort või piima

Säti tainas vormi, Täidiseks sega kõik ained lihtsalt kokku, lisades viimasena järk-järgult piima/koore. Vala täidis vprmi ja küpseta valmis. Kõrvitsakoogid on parimad külmalt ja meile maitsevad vahukoorega serveerituna.

esmaspäev, 15. oktoober 2018

Sealiha-paprikapada

...ilma paprikata, sest paprikat mul polnud. Panin hoopis peenteks ribades lõigatud porgandeid ja veidi aedube. Muidu tegin üsnagi algretsepti järgi (olemas ka mu riiulis seisvas raamatus "100 suppi, paja- ja vormirooga" - üks mu enim kasutatavaid kokaraamatuid), lisasin vaid ka korraliku küüne küüslauku. Maitse osas jäi ülivõrdest puudu veidi magusust: kaste oli hapukam kui hiina toidu magushapu kaste. Võib-olla aitaks törts lihtsat siirupit, kui niisama suhkrut ei taha panna (ei taha). Igatahes õnnestus esimest korda saada kaste, mis veidikenegi toda ihaldusväärset magushaput meenutas.

neljapäev, 4. oktoober 2018

Tervislikud kõrvitsa-seemneampsud

Kõrvitsahooaeg on täies hoos!
Ameeriklased on osavad kõrvitsa kasutamises. Näiteks igasugu küpsised, pätsikesed, ruudud. Ega neisse palju kõrvitsat ei pane, rohkem ikka muud manti, aga pisku kaupa ka kõrvitsat,
Seekord proovisin hästi kaerahelbe- ja seemnerohkeid ampse, mille ingliskeelne nimi on hommikused kõrvitsaküpsised. Minu põhihuvi on see, et saaks lastele kooli ampsuks kaasa panna.
Väga mõnusad tervislikud tulid igatahes. Toitvad ka. Osa juba rändas sügavkülma, et uuel nädalal lastele pikkadeks päevadeks kooli kaasa panna. Hea on see, et saab varieerida väga erinevate lisanditega. Mina panin päevalilleseemneid ja jõhvikaid, veidi linaseemneid. Võib teha rosinatega, kuivatatud aprikoosidega, mis iganes pähklitega...

esmaspäev, 1. oktoober 2018

Bulguriroog

Ei oska sellele roale õiget nime pannagi. Inspiratsiooni sain ühest sooja bulgurisalati retseptist.
Mul oli bulgur, oli natuke praeliha. Praadisin pannil kookosrasvas väikseid porgandeid ja rohelisi ube, lisasin mõned šampinjonid, maitsestasin soolaga, lisasin praeliha ja bulguri ning korraks keeva veega ülevalatud rosinad ning voila! Imemaitsev ja megalihtne õhtusöök oligi valmis! Külmkapiülevaadete kuninganna! Võtmesõna on rosinad.

pühapäev, 30. september 2018

Kõrvitsaküpsised, ei, -pätsid

Kõrvitsad. Imeilusad, seekord punase koorega. Hooaja alustuseks tegin kõrvitsaküpsiseid valge šokolaadiga. Hälbisin retspetist nii palju, et kasutasin eri sorti jahusid. Pähklite asemel kanepiseemneid. Tulemuseks on väga head pehmed päts-küpsised, mida hommikusöögiks haugata (tegin taigna õhtul valmis), ent krõbedust ei tulnud küll kusagilt. Aga igatahes mõnus amps, ja just hommikusöögivahelduseks nt tassi kakao või kosutava smuuti kõrvale - imehead!

esmaspäev, 24. september 2018

Megahea õunakook

Ah nii siis elavadki kiiree eluga äri- ja muidu tegustae naiste pered? Et õunakooki ei saagi? Mul on täitsa häbi tunnistada, aga võtsin sel aastal ette vist alles neljanda õunakoogiteo, ja mulle tundub, et esimese septembris. See on kindlasti mu uus rekord.... kui tagantpoolt vaadata!
Aga vähemalt proovisin ära uue retsepti. Natuke rohkem on mässamist, kui mõne lihtsamaga (just see suhkru-võisegu kuumutamine), aga mina hakkisin pliidi kõrval õunu, nii et oli suhteliselt kaks-ühes-töö. Lisasin ka veidi rosinaid (me arm).
Väga hea oli soojalt, veidikese vahukoorgea, aga järgmisel päeval külmalt on veel parem! Soojalt oli magusus ehk veidi terav, jahtunult aga just paras. Imehea! Rikkalik ja ilus.

laupäev, 8. september 2018

Rootsi magushapu kurgisalat

Tegin Kai Põldvee-Mürki "Hoidistaja aastaringi" järgi ühe kurgisalati, aga ma avaldan selle siis, kui on selgunud, kas sest üldse asja saab. Tema soovitas 2 kg kurkide kohta panna 1 dl äädikat ja 350 gr suhkrut (orginiaalis pidi suhkrut olema 500 gr), mina panin u 0,8 dl äädikat ja vast u 400 gr suhkrut. Maitstes on küll hää.... magus! Miks ta siis hää ei ole, kui nii magus on...

Kuu aega hiljem maitstes:
ai, see maitse on küll hää, kuid kole kange. Kangelt magus ja kangelt äädikane. Peaks proovima enne söömist veidi leotada... Nagu soolaseeni või soolakala.