tag:blogger.com,1999:blog-90575197073635003292024-03-18T12:15:25.513-07:00Minu aastane väljakutse: kasuta oma kokaraamatuid!Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.comBlogger399125tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-6074906231919178832024-03-18T12:14:00.000-07:002024-03-18T12:14:36.240-07:00Pastavorm tuunikala ja maisigaLihtne, kiire, maitsev.<br /><br />Kogus: kuuele<br />Valmistusaeg: 20-40 min<br /><br />500 g Pasta (näiteks penne)<br />50 g Või<br />0.5 dl Nisujahu<br />6 dl Piim<br />200 g Riivjuust<br />300 g Tuunikala (konserv, õliga)<br />200 g Mais (külmutatud või konservist)<br />Till, petersell<br />Sool<br />Must pipar<br /><br /><br />1. Keeda pasta rohkes soolvees 2 minutit vähem, kui on kirjas pakendil.<br /><br />2. Kastme jaoks sulata või ja sega kiirelt selles jahu. Nirista pidevalt segades hulka piim, nii et saad ühtlase valge kastme. Keeda 1 minut segades. Tõsta pliidilt ja sega vähehaaval hulka pool juustust.<br /><br />3. Nõruta pasta ja sega kastme, nõrutatud tuunikalakonservide ja külmunud maisiteradega. Maitsesta soola, pipra ja hakitud tilli-peterselliga. Tõsta võiga määritud suurde ahjuvormi ja puista peale ülejäänud riivitud juust.<br /><br />4. Küpseta 180 kraadi juures 15–20 minutit, kuni juust on kaunilt pruunistunud.Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-55972393270162248602024-02-16T11:44:00.000-08:002024-02-16T11:44:56.945-08:00Kõige lihtsam ja parem kana ever<p>Osta kanakintsuliha, kondita. Parem suurem ports. Natuke rasva vähemaks, aga tegelt ei tee see rasv midagi, annab vaid mahlasust. Pane natukeseks (mul vast 10 minutit) marinaadi: sojakaste, mesi, sool, natuke ürte, veidi vahtrasiirupit, kui on. Siis pannil kiirelt pruuniks, natuke küpsetada ja voila! Valmis on kõige parem, MAHLASEM ja PEHMEM kana ever.</p><p>Minu ausõna.</p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-25457884335435649602024-01-25T12:54:00.000-08:002024-01-25T12:54:55.508-08:00Panniroog kinoa, šampinjonide ja juustuga<p>Lihtne, hea, kerge, aus panniroog <a href="https://mariliisilover.com/2015/01/panniroog-kinoa-sampinjonide-ja-juustuga/" target="_blank">kinoa, šampinjonide ja juustuga</a>.</p><p>Lisasin meesperele mõeldes sinki, aga sobiks mistahes praejääk vms. Lisasin ka paar väiksemat porgandit, tükkidena.</p><p>Väga-väga nämma. Lihtne teha ka. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-45116114519113564422023-04-13T12:08:00.003-07:002023-04-13T12:08:25.556-07:00Argiõhtu kinoapada<p>Ma olen nüüd paar korda teinud toitu, mida võiks nimetada täitsa enda välja mõeldud roaks. Tegemist on lihtsa ja kiire ja ääretult maitsva mugavusroaga.</p><p>Vaja läheb:</p><div style="text-align: left;">u 2,5 dl kinoad<br />5 dl vett<br />2 suuremat porgandit<br />1 sibul<br />mõnusalt suitsusinki (sobib ka mingi lihajääk, kana vms)<br />peotäis või kaks värsket spinatit.</div><p>Pane kino madalale kuumusele keema, soovi korral lisades ühe puljongikuubiku. Tükelda sink, prae läbi, lisa sibul ja veidi aja pärast jämedalt riivitud porgand. Kui kinoa on pehme ja vesi peaaegu otsas, lisa singi-porgandisegu kinoale, lase veel mõni minu tõmmata ja siis lisa spinat. Soovi korral võib hulka segada ka purgi ube. Kõrvale sobib värske salat ja nt ciabatta.</p><p><br /></p><p><br /></p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-77779472886946631812023-03-17T10:41:00.001-07:002023-03-17T10:41:18.688-07:00Iiri soodasai kaeraga<p>Inglise keele süvaõppega klassis käiv laps tuletas meelde, et täna on püha Patricku päev. FB viskas sel puhul ette <a href="https://mariliisilover.com/2020/04/iiri-soodasai-kaeraga/" target="_blank">iiri soodasaia retsept</a>i ja nii võtsingi saiateo ette, sest miks mitte ja tundus lihtne. Oligi!</p><p>Paraku polnud mul kaerajahu! Kasutasin siis osaliselt odrajahu, kaerakliisid ja täistera-nisujahu ning nagu retsepti juhendis kirjas, võibki neid asendusi üsna julgelt teha. Nt petti mul ja ka polnud, aga oli üht vanaks jäänud piima ja umbes sama vana hapukoort, mis värskelt enam süüa ei sündinud, aga sellisesse saia sobisid valatult. </p><p>Tulemus on väga-väga maitsev, nii lihtsalt võiga, või ja juustuga kui ka moosiga.</p><p>Maal võib vabalt teha näiteks kaks saia, kui on kiire, aga rohkem rahvast oodata. </p><p>Tegemine käib nii: </p><div class="wprm-recipe-ingredients-container wprm-recipe-8272-ingredients-container wprm-block-text-normal wprm-ingredient-style-regular wprm-recipe-images-before" data-recipe="8272" data-servings="1" style="box-sizing: border-box;"><h3 class="wprm-recipe-header wprm-recipe-ingredients-header wprm-block-text-bold wprm-align-left wprm-header-decoration-none" style="box-sizing: border-box; clear: none; font-family: inherit; font-size: 1.2em; font-variant-alternates: normal; font-variant-east-asian: normal; font-variant-numeric: normal; letter-spacing: normal; line-height: 1.3em; margin: 1.2em 0px 0px !important; padding: 0px !important;">Koostisosad</h3>150 g täistera-kaerajahu<br />30 g kaerahelbeid<br />280 g nisujahu<br />2 tl söögisoodat<br />1 tl suhkrut<br />1 tl soola<br />3,5 dl petti<br />1 muna (M)<br />määrimiseks muna, pealeraputamiseks kaerahelbeid<br /><br /><b>Tegevuskäik</b></div><div class="wprm-recipe-instructions-container wprm-recipe-8272-instructions-container wprm-block-text-normal" data-recipe="8272" style="box-sizing: border-box; font-family: Raleway, "Helvetica Neue", sans-serif; font-size: 13.5px; letter-spacing: 0.5px;"><div class="wprm-recipe-instruction-group" style="box-sizing: border-box;"><ul class="wprm-recipe-instructions" style="box-sizing: border-box; margin-block: 0px; margin: 0px !important; padding-inline-start: 0px; padding: 0px !important;"><li class="wprm-recipe-instruction" id="wprm-recipe-8272-step-0-0" style="box-sizing: border-box; font-family: inherit; font-size: 1em !important; line-height: 1.5em !important; list-style-position: outside; list-style-type: none; margin: 0px 0px 17px 37px; padding: 0px !important;"><div class="wprm-recipe-instruction-text" style="box-sizing: border-box; font-size: 1em;"><span style="box-sizing: border-box; display: block;">Kuumuta ahi 230 kraadini. Sega omavahel kaerajahu, kaerahelbed, nisujahu, söögisooda, suhkur ja sool. Sega eraldi kausis omavahel pett ja muna. Tee kuivainete keskele süvend ja vala sinna peti-munasegu. Sega puulusikaga õrnalt väljast keskele. kuni kõik on ühtlane. Hoidu ülesegamisest. Tainas jääb üsna kleepuv ja niiske, nii see peabki olema. Kui tainas on käsitlemiseks liiga vedel, lisa veidi jahu. Kui liiga kuiv, lisa petti. Vormi tainast jahuste käte abil ümar pehme päts ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale veidi kaerahelbeid. Lõika terava noaga pätsi sisse 2-3 sentimeetri sügavune sügav rist. Tõsta nüüd kohe ahju, sest sooda juba asus tegudele. Küpseta saia 230 kraadi juures 15 minutit. Alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel u 25 minutit, kuni sai on pealt kõva ja kuldne ning kumiseb koputades. Lase saial enne lahtilõikamist 10-15 minutit jahtuda.</span></div></li></ul></div></div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-23399081349303744042023-03-11T10:39:00.002-08:002023-03-12T08:45:04.995-07:00Tomatikastmes kana<p><a href="https://www.barbora.ee/retseptid/kategooria/kanaliha/tomatikastmes-ja-juustukatte-all-kupsetud-kanakintsud" target="_blank">Tomatikastmes kana juustukatte all</a>.</p><p>Ahhhh, see kaste... ahhhhhhhh</p><p>Minu kasutatavas retseptis (Oma Maitse retseptiraamat 3) ei olnud küll öeldud mozzarella ja parmesan, vaid lihtsalt riivjuust, ja kasutasingi riivjuustu, aga ma arvan, et vahet pole. Igatahes oli see suht täiega jumalik. Kastet jäi järgi, seda saame kasutada mingi pastaga. ohhhhh. mmmmmmm.. </p><p>Mul oli u 700 lõigatud kanakintse, ja osad olid äsja söönud, aga terve pere täistoitmiseks võiks meil ligi kilo kana olla.</p><p><br /></p><p><br /></p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-2107278317617361562023-01-19T02:58:00.004-08:002023-01-19T02:58:29.575-08:00Kinoapada kanaliha ja idamaiste köögiviljadega<p>Väga suupärane söök, inspireerituna ühe Instagrami suunamudija stoorist.</p><p>Keeda u 3 dl kinoad enam-vähem pehmeks (ma lisasin vedelikku ka kanapuljongit)</p><p>Pakk (u 400 g) kanakintsuliha, hakitult praadida, koos karri ja muude sobivate maitseainetega.</p><p>Praadida ka pakk külmutatud idamaiseid köögivilju ja paar viilutatud porgandit. Praadimise lõpus lisada paar hakitud küüslauguküünt, sojakastet, tšillikastet, veel maitseaineid, nt mulle väga meeldib vürtsköömen, törts õunaäädikat - kõike maitse järgi. Lasta korraks keera ja segada kõik kokku. Kes soovib, paneb peale veel tšillikastet vms. Kõrvale kerge sepik vms, vbl rohelist salatit, kurki ja supermõnus kergepoolne õhtusöök, mis pole ka kuigi vaevarikas valmistada. Ja varieerimisvõimalusi on lõputult. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-64513253595621123942023-01-16T02:48:00.002-08:002023-01-16T02:48:43.536-08:00Kruubihautis porgandi ja suitsulihagaKülla olid tulemas ühed sõbrad prantslased ja tahtsin teha hästi eestipärast sööki. <a href="http://kokkama.ee" target="_blank">Kokkama</a>-blogist jäi silma<a href="http://www.kokkama.ee/2022/12/ahjukruubihautis-suitsuliha-ja.html" target="_blank"> ahjukruubihautis</a>. Ma olen küll ise ka sarnast teinud, aga lihtsamat ja ilma lisanditeta, seega saagu see retsept ka kirja, sest esiteks on see ülihea ja teiseks ülilihtne. <div>Mul oli just olemas tõelist suitsusauna-suitsuliha, seega peekoni asemel kasutasin seda ja ma arvan, et see sobibki veel paremini. Külmkapis seistes oli suitsuliha veidi kõvaks läinud, aga ahjus haudus imeliseks. Kõik oli tip-topp, soovi korral sai pipart peale panna ning riivitud parmesan oli samuti superhästi omal kohal. Kõrvale pakkusin värskeid rediseid, mis samuti ootamatult hästi sobisid. </div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-33208684658242461012022-12-21T11:14:00.001-08:002022-12-21T11:14:26.821-08:00Mangotort<p>Kaasa sünnipäevaks valmistasin<a href="https://nami-nami.ee/retsept/8882/mangotort" target="_blank"> mangotorti</a>. Muidugi tuunisin natuke, suurendades veidi koguseid ja lisades segusse kanget astelpaju mahla. Peale valmistasin astelpajutarretise 5 dl astelpajumahlast ja 6 želatiinilehest - sai täpselt paras. Tarretise sisse panin astelpajumarju, granaatõunaseemneid, pistaatsiapähkleid. Marjad soovitan panna juba tarretuma hakkavale segule, muidu vajuvad väga põhja (mis võib muidugi ka lahe olla). Hapukas tarretisekiht annab tordile nii välimuse kui ka maitse osas väga palju juurde, muidu oleks mu arust veidi plass. </p><p>See on nii lihtne, aga efektne ja maitsev tort, et see tuleb kindlasti "põhivarasse" võtta. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-16228882908808323922022-11-11T10:46:00.003-08:002022-11-11T10:46:30.588-08:00JUBE HEA õuna-hapukoorekook<p>Kook, mis on täitsa jõhkralt hea. Ohtlikult hea. Kuratlikult hea. </p><p>Retsept pärineb Oma Maitse retseptiraamatust 2005-2010, aga on olemas ka <a href="https://toidutare.ohtuleht.ee/949229/ouna-hapukoorekook" target="_blank">Toidutare veebis</a>. Sealt kipuvad lingid miskipärast sageli kustuma, seepärast olgu öeldud, et raamatus vt lk 238.</p><p>Tegin retsepti järgi, kasutades või asemel margariini ja jahus 1/3 osas gluteenivaba jahu. Imestasin, et tainas oli täitsa ilma suhkruta, aga lõpptulemus jäi mega. Õuntena kasutasin oma aia Antoonovkaid. Hapukoor sai otsa, seepärast lisasin täidisesse pooles mahus türgi jogurtit, mis juhuslikult kapis oli. Glasuurile lisasin paar tilka astelpajumahla, ma usun, et see oli kirss tordil ehk täpp i-l. </p><p>Sõime jäätisega. Ma ei suuda, ma pean end ikka hetkel füüsiliselt diivani küljes hoidma, et mitte seda jälle sööma minna... Noorim võsuke ütles, et täidis maitseb nagu pasteis de nata ehk portugali kreemikoogike. See juba peaks näitama, et meie perele see kook sobib! :) Tegemine oli ka pigem lihtne, pigem väga lihtne. </p><p><br /></p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-86373824892540565412022-10-02T23:32:00.003-07:002022-10-02T23:32:44.795-07:00Kalkunilihapallid vürtsikas karrikastmes<p> Juhhei ja hõissaa, proovisin tõesti uut retsepti ja viitsin selle isegi üles kirjutada!</p><p>Sellised <a href="https://tuuliretseptid.ee/2012/03/tomatises-karrikastmes.html/" target="_blank">kalkunilihapallid vürtsikas karrikastmes</a>. Variatsioonideta muidugi ei saanud, nt mul oli vaid 400 g liha, aga ometigi 5 näljast sööjat. Seega lisasin lihasegule tubli peotäie hernehelbeid, mis mõnusasti omandavad ümbritsevad maitsed ja annavad lisavalku. Vürtse panin veidi vähem, minu arust sai niimoodi paras, aga mõni pani veel tšillit peale ja oligi hea. Enne valmimist tundus, et jube kange on see kaste (aa, õige, ma panin kastmeks pooles mahus vanaema letšot ja pooles tomatipüreed) ning lisasin seetõttu rõõska koort. Sai kuidagi mahedam ja mõnusam. Väikse purgi maisi panin ka kastmesse. </p><p>Serveerisin kinoaga, riisiga sobiks ilmselt veelgi paremini, aga vaatasin, et poistel on järgmisel päeval koolis riis ja seega tõin vaheldust. </p><p>Väga maitsev söök ja kiiresti sai valmis ka! Kogus oli täpselt paras. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-82857510756909145272022-08-29T06:15:00.003-07:002022-08-29T06:15:41.090-07:00Õunakook pärmitaignalLihtne. Klassika. Ometi nii harv külaline tänapäeva moodsa inimese toidulaual.<br /><br />Mina tegin <a href="http://eltsikk.blogspot.com/2013/01/parmitaignast-ounakook-purukattega.html">selle retsepti</a> järgi, aga puru jäi küll palju üle, ma ei tahtnud nii tohutu paksu kihti teha. Pärmitaigna koguse tegin topelt, maal on mul lai ahi, ja sai hea paks põhi.<div><br />Pärmitaigen: <br />25 g pärmi<br />2 sp õli<br />2,5 dl vett<br />6 dl jahu<br />3 spl suhkrut<br />0,5 tl soola<br /><br />Purukate:<br />200 g jahu<br />200 g suhkurt<br />100 g võid<br /><br />Vahele :<br />3 õuna<br /> kaneeli<br />fariinsuhkurt<br /><br />Lahusta pärm käesoojas vees, sega juurde suhkur, sool ja jahu. Lase kinnikaetult soojas kohas kerkida kahekordseks ja rulli seejärel umbes vajaliku suurusega ristkülikuks, keera ümber taignarulli, tõsta plaadi kohale ning siis lase samaaegselt allapoole vajuda ning uuesti lahti rulluda.<br />Pane peale kooritud õuna viilakad, kaneel ja fariinsuhkur.<br />Purukatte jaoks sega kokku jahu ja suhkur ning lisa margariin (soovitavalt kõva).<br />Puista õunte peale puru ning lase 15 min kerkida.<br />Pane 225 kraadisesse ahju 15 min.</div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-52380930263705707562022-08-08T13:49:00.002-07:002022-08-08T13:49:12.439-07:00Aprikoosimoos<p>Miks ma seda varem pole teinud? </p><p>Vaadakem nüüd nii: vaarikad maksavad, ise korjates, 4.50/kg. Maasikad - kõige odavamad vist 3 eur/kg. Aprikoosid see-eest 2 eur/kg, ilmselt saaks kuskilt veel soodsamaltki. Ok, kivid kaaluvad ka midagi, aga puhastamine on väga lihtne. </p><p>1 kg aprikooside kohta 400 g tavalist suhkrut, veidike vett poti põhja, koos suhkruga keema. Keeta tasasel tulel u 1 h. Segada. Mina lasin saumiskriga ka veidi ühtlasemaks. Lihtne, ülinämma. Räägitakse, et võib lisada Amarettot. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-48249730211951432312022-06-21T13:39:00.004-07:002022-06-21T13:39:33.993-07:00 Oa-kino pada kanaga<p> Tegin <a href="http://ritaelu.blogspot.com/2018/04/tervislik-oa-kinoa-pada-kanaga.html" target="_blank">selle retsept</a>i järgi väga maitsva roa. Kinoa asemel oli mingi riisi-kino segu ja kana praadisin kõrvale, lisasin roale maisi ja kasutasin vaid üht sorti ube, aga laias laastus selline ta sai, hea kiire, tervislik mugavusroog!</p>Vaja läheb:<br />300-400 g kanafileed <div>150 g kinoad <br />2 tomatit<br />pool suurt paprikat<br />purk ubade segu<br />värsket rukolat<br />oliiviõli<br />kookosõli<br />soola<br />Santa Maria pipart/sidrunipipart</div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-31143573598017090122022-05-20T11:39:00.004-07:002022-05-20T11:39:54.207-07:00Imeline Pavlova<p><a href="http://www.kokkama.ee/2019/07/imeline-pavlova-kook.html" target="_blank">Pavlova,</a> mis õnnestus täna suurepärastele juhistele lihtsalt oivaliselt!</p><p>Sidrunimahla asemel oli äädikas, kasutasin ka šokolaadikihiga katmist. Kook ei läinud seetõttu sugugi pehmeks, vaid oli imeliselt krõbe ja õhuline ka veel ülejärgmise päeva hommikul. Polnud ka sugugi raske teha, pigem lihtne, kui ained enne välja otsida. Tegelikult suts ja valmis! Ja siis pikemalt ahjus.</p><p><br /></p><p><br /></p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-80513358267335321432022-04-24T12:45:00.002-07:002022-04-24T12:46:47.083-07:00Toitvad hommikumuffinid<p>Hämmastavalt head, väga toitvad ja positiivselt üllatavad<a href="https://sallysbakingaddiction.com/simple-morning-glory-muffins/comment-page-6/" target="_blank"> muffinid</a>! Imehea hommikueineks koos klaasi piima või apelsinimahlaga. Neid võiks iga nädal süüa ja tasuks ehk isegi suurem ports ette teha ja sügavkülma panna - pean proovima!</p><p>Tegemisel võttis enim aega riivimine, aga see on seda väärt. Ja minul muidugi kahe eraldi taigna tegemine: üks retsepti järgi ja teine toidutalumatule.</p>2 tassi jahu (kasutasin segu)<br />2 tl küpsetuspulbrit v soodat<br />2 tl kaneeli<br />1/2 tl soola<br />1/3 tassi linaseemnejahu (35 g, valikuline, mina panin)<br />3 muna<br />1/2 tassi e 100 g pruuni suhkrut<br />1/4 tassi e 85 g mett<br />1/3 tassi (80 ml) taimeõli või kookosõli<br />1/3 tassi õunakastet (mul oli sidruni-pirnimoos, sobis väga hästi)<br />1 tl apelsinikoort<br />1/3 tassi (80 ml) apelsinimahla (panin ühe väikese mahlaapelsini)<br />2 tassi (260 g, mul vist veidi vähem) riivitud porgandit<br />1 tass (140 g) riivitud õuna, mul 2 keskmist õuna<br />1/2 tassi (75 g) rosinaid<br />1/2 tassi (70 g) pekaanipähkleid<br /><p>Sega kuivad ained ja märjad ained (suhkur pane märga segusse) omavahel ja siis kokku, lisa porgand, õun, pähklid, rosinad. Küpseta 5 min kõrgel kuumusel aj sisi veel u 18 min veidi madalamal. </p><div class="tasty-recipes-ingredients-body" data-tasty-recipes-customization="body-color.color" style="background-color: #f9f9f9; box-sizing: inherit; color: #212121; font-family: playfair-display, serif; font-size: 18px;"><ul style="box-sizing: inherit; font-family: source-sans-pro, sans-serif; list-style: none; margin: 0px 0px 1.5em; overflow-wrap: break-word; padding: 0px;"><li style="background-image: url("../../public/svg/black-bullet.svg"); background-position: 0px 10px; background-repeat: no-repeat; background-size: 8px; box-sizing: inherit; font-size: 17px; line-height: 1.46; list-style-type: none; margin-bottom: 0.625em; margin-left: 1.5em; padding-left: 23px; position: relative;"><br /></li></ul></div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-26538570340938102352022-04-04T10:42:00.004-07:002022-04-04T10:42:36.261-07:00Kana-kookosesupp<p>Mis siis juhtus, et nõnda pikk paus? Ei teagi. Millalgi pidi see ju tulema. Ning mõneti on maailm vahepeal veel uskumatumatult muutunud, kui 2 aastat tagasi... Polegi nagu isu ega tahtmist mingit gurmeed katsetada. </p><p>Siiski ostsin hetke ajel uue kokaraamatu: "Oma Maitse retseptiraamat 3". Tundus, et seal on palju lahedaid retsepte. Plaanin vähemal kümmekond neist läbi proovida. </p><p>Alustame aga kana-kookosesupist. Mulle nii meeldib see maitsekombo: väike ingver, küüslauk, kana, kookospiim. Soojendav ja värskendav samal ajal. Ja nii hea see tuligi! Lisasin veel natuke kurkumit (kohe praadimisel) ja lõpupoole brokolit, aga tomatit ei pannud, sest ma ei tea... tundus, et on niisama ka hea. Ingverit panin vähem, sest ühele väiksemalt tüübile meil ingver väga ei istu.</p><p>Väga-väga mõnna! Apelsinimaitset pole küll tunda, aga usun, et see annab veidi mõnusat magusust. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-84244985327949756092022-01-31T09:37:00.006-08:002022-01-31T09:37:43.826-08:00Kana kinoagaMa arvan, et pole olemas ühtegi teist retsepti, mis tähendaks algupärast toormaterjali, vinget tervislikkust ja üliväikest ajakulu. Palun väga, siin see on, võetud<a href="https://www.blogger.com/#"> Linnuliha</a> retseptivaramust: <br />Koostisosad<br /><br />400 g Rannamõisa jahutatud broilerifileed<br />180 g kinoad<br />Värske salat (näiteks rukolat)<br />1 tomat<br />3-4 spl pestot<br />8 spl oliiviõli<div><br /></div><div><br />Keeda kinoa ja pruunista pannil broilerifilee (kaane all, keskmisel tulel - mina tükeldasin filee ja praadisin kahes osas). Samal ajal sega pestot vastavalt maitsele ja oliiviõli. Sega sinna juurde hiljem kinoa ning maitsesta. Tükelda broilerifilee väikesteks tükkideks, maitsesta meresoola ja pipraga ning serveeri koos kinoa, tükeldatud tomatite ja värske salatiga.</div><div><br /></div><div>Mul tomatit polnud, aga lisasin juurde ühe hakitud punase sibula. Kõrvale sobis suurepäraselt porgandisalat, roheline salat/rukola ja värske paprika, smauti ciabatta. Pestona kasutasin Gourmet Club värsket pestot ja teeks seda edaspidigi, see on nii hõrk.</div><div><br /></div><div>Megamaitsev, lihtne, selge maitsega, tervislik söök. Nii-nii hea!<br /><br /></div>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-43301637939014322132022-01-22T00:33:00.002-08:002022-01-22T00:33:43.752-08:00Kõrvitsapannkoogid<p>Jaanuar on siin retseptikogus kõrvitsakuu. Juba kolmas retsept kõrvitsaga! Aga mis teha, see on see aeg, kui mu kahele imeilusale tumekollasele kõrvitsale hakkasid plekid peale tulema. Õnneks sain enne jaole, kui midagi kaotsi läks. Kuna need kõrvitsad on tõesti imeilusad, siis püüan nad ise maksimaalselt ära kasutada.</p><p>Täna hommikuks tegin <a href="https://nami-nami.ee/retsept/1117/korvitsapannkoogid" target="_blank">kõrvitsapannkooke</a>. Peene riiviga ma küll riivida ei viitsinud, lasin köögikombainist läbi - sel on keskmiselt jäme riiv, aga tohutu boonus on see, et mõned sekundid ja kõik on valmis. Ja väga hästi sobis. Esialgu tundus kõrvitsa kogus muu kraami kõrval ehmatav. Need pannkoogid näivad koosnevat ikka peaaegu AINULT kõrvitsast. Aga panni peal käitus tainas absoluutselt eeskujulikult: ei vajunud liialt laiali, küpses ühtlaselt, ei jäänud kinni, väga kerge oli ringi keerata ja küpsemisaeg oli ka väga lühike. Supermõnus teha. Pannukad jäid just mõnusa paksuse ja suurusega. Maitse oli ka väga mõnus. Ei olnud üldse liiga kõrvitsane! Mul on muidugi ka äärmiselt maitsev kõrvits, seda on mõnus niisama paljaltki süüa. </p><p>Jahusegus kasutasin erinevaid jahusid, sh kaerajahu ja speltamannat. Seda viimast soovitan kindlasti siinses segus kasutada, see sidus väga hästi ja on tervislik ka. Mina kasutan <a href="https://loonatalu.ee/" target="_blank">Loona talu veski</a> jahusid, sh speltamannat. Kõik jahud tulevad sealt. Tuuakse koju ära ja puha. </p><p>Seekordne pannkoogitegu läks kuidagi kiiremini kui suurte, ülepannikookide tegu. Ja kui kõrvitsat on käes, on see päris hea roog ka suurema seltskonna võõrustamiseks. </p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-86009196254811864902022-01-13T07:38:00.002-08:002022-01-13T07:39:30.549-08:00Kõrvitsakarri<p> Üks imehea roog, mis sai inspiratsiooni <a href="http://www.kokkama.ee/2021/09/tummine-korvitsahautis-kikerhernestega.html" target="_blank">kõrvitsa-kikerhernehautise</a> retseptist. Hälbisin liialt retseptist, et seda päris samaks asjaks nimetada. Nt suvekõrvitsa asemel kasutasin ainult kõrvitsat (mul oli ilus, tihke, tumeda viljalihaga isend), köömneid ei olnud, kikerherneid samuti mitte. Panin hoopis natuke mingit kõva suitsuvorsti juurde, lisasin veel kookospiima ja sibula praadimisel karri maitseainet ning saingi karri. Serveerisin riisiga. Veel maitsvam oli järgmisel päeval! Ma sööks seda ikka kohe pidevalt!</p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-90042769919692804102022-01-12T23:26:00.001-08:002022-01-12T23:26:16.687-08:00Kõrvitsa-kookoskook<p>Üks tumekollane ja tiheda viljalihaga kõrvits sai lahti lõigatud ja üha uusi retsepte katsetatud. Kõrvitsapüreesuppi tegin niikuinii, selleks ma retsepti ei vaja. Oluline on meeles pidada, et lisaks kõrvitsale ja kartulile võiks lisada midagi veel, nt pastinaak on väga hea, aga ka maguskartul. Või mõlemad.</p><p>Aga magusaks sai valitud <a href="https://perenaine.ee/korvitsa-kookosekook/" target="_blank">kõrvitsa-kookosekook</a>. Väga-väga maitsev kook! HÕRK!</p><p>Suhkrut panin 2 dl ja sedagi on uhkelt, pigem lisaks hulka veel törts sidrunimahla või ebaküdooniahoidist. 1 tl vanillsuhkrut läks ka juurde. Mul oli väga ilus tume kõrvits, panin heledamaga pooleks ja väga ilus sai ka. 1/4 jahust oli kaerajahu ja väga hästi püsis koos. </p><p>Tegemine on väga lihtne, kui või/margariin eelnevalt pehmenema võtta. Toitev on ka, sobib hästi suurele seltskonnale. Väga-väga hea ja fantastilise piirimail.</p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-36069332146313943322022-01-02T13:32:00.003-08:002022-01-02T13:32:34.491-08:00Mandliküpsised ehk ricciarelli<p>Kui päris aus olla, tegin <a href="https://mariliisilover.com/2017/12/mandlikupsised-ehk-ricciarelli/" target="_blank">neid küpsiseid</a> veel eelmisel aastal, vana-aastaõhtu lauale, aga kuna süüa oli niigi hirmus palju, siis need lauale ei jõudnudki. Oleme neid nüüd eile-täna oma perega näksinud.</p><p>Omaette veider oli see, et hakkasin tegema, siis avastasin, et kodus pole apelsine ja saatsin mehe poodi. Mees tõi apelsinid, mina hakkasin küpsiseid tegema, aga unustasin apelsini kasutada... 🙈</p><p>Aga kuivatatud aprikoose lisasin küll. Kreeka pähkleid ka, aga need purustasin koos mandlitega köögikombainis, nii et jäi vaid jahu.</p><p>Nii, aga tulemus? Imeline! Väga hõrk, pidulik! Eriti hullult maitsesid mu keskmisele lapsele ja mulle endale. Ma tegin kahekordse portsu ja vähem polegi mingit mõtet teha, need mahtusid ilusti ühele ahjuplaadile. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-31778644902520316932022-01-01T01:10:00.005-08:002022-01-22T00:36:00.539-08:00Aeglaselt küpsenud veiseliha punase veini kastmes<p>Hollallaa, algab 9. aasta mu retseptikogus. Ühtegi blogitähtpäeva pole pidanud, aga rõõm on näha, et olen suutnud enam-vähem stabiilselt püsida u 34-36 uue retsepti juures aastas.</p><p>Tänane postitus kajastab teostuslikult eilset, sest seda <a href="https://mariliisilover.com/2018/02/aeglaselt-kupsenud-veiseliha-punase-veini-kastmes/" target="_blank">imepärast veiselihahautist</a> tegin ma eilsele vana-aastaõhtulauale. Kuna võtsin kokkamise suuremalt ette, siis natuke jätsin süvenemata ja soovitatud Food Studio kastmed ostmata. Panin siis lihtsalt u 200 ml punast veini ja 300 ml vett, lisasin puljongikuubiku, soola ja pipart. Natuke isegi vist liiga palju, ehkki mitte väga. Kaneelikoore panin ka kampa, ja nelgid. Ainult loorberilehti ei pannud, sest mulle loorberimaitse istub vaid kalasupi juures. Veini sai ka parasjagu, rohkem ma ei panekski. Kastme paksendasin pärast nisujahuga ja lisasin üksjagu piima ja võid, muidu oleks see olnud liiga kange. </p><p>Hautasingi ahjus (stabiilsuse huvides soovitangi iseendal teha seda tavalises praeahjus, mitte puuahjus) u 4-4,5 tundi. Täpselt 1,2-kilosest tükist jagus 8 sööjale, kellest 3 olid alla 10-aastased ja kes sõid ka PALJU. Sellest kogusest jaguks ka 10-le sööjale, siis ehk jaksaks keegi süüa ka muud head kraami, mis laual, mul seekord jäi kausitäis kartulisalatit peaaegu täitsa alles, sest olime end lihast täis söönud. Kõrval tegin punase kapsa coleslaw'd, mis on küll imeliselt hea, aga selle liha kõrvale sobinuks tavaline ahjupeet isegi rohkem.</p><p>Igatahes sai see liha megakiitust. Ülevat ülistamist. Imetlemist. Endast ma ei räägigi, mina olen alati hästi haudunud veiseliha väga armastanud. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-17847659116153337242021-12-31T05:58:00.003-08:002021-12-31T05:58:41.382-08:00Magusad jõulumandlid<p>Selle aasta viimase postitusena läheb kirja <a href="https://mariliisilover.com/2010/11/joululohna-tuppa-magusad-mandlid/" target="_blank">magusate jõulumandlite </a>retsept. Teha oli lihtne, suurema osa tegi pesamuna. Aga minu arust on suhkrut ja muna ja kõike selle koguse jaoks liiga palju. Ma viskasin reaalselt vähemalt pool suhkru-vürtsi-munasegu pärast mandlite eraldamist (st pärast seda, kui segu tuli ahjust välja ja oli kuivanud) ära. Vabalt prooviks umbes poole väiksema kogusega. Maitse on muidugi võrratu, hurmav, täpselt selline nagu peab. </p><p><br /></p><p><br /></p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9057519707363500329.post-54754850192523822592021-12-18T02:31:00.004-08:002021-12-18T02:34:37.556-08:00Krõbe kana magushapus kastmes<p>Tuli hiina toidu isu ja üks Uncle Ben'si magushapu kastme purk oli ka ilusti olemas. Siis avastasin, ets sellest meie perele küll ei piisa ning kuna kana tahtsin niikuinii juurde teha, siis leidsin <a href="http://nami-nami.ee" target="_blank">Nami-namist</a> <a href="https://nami-nami.ee/retsept/10880/kana_magushapus_kastmes" target="_blank">selle roa</a> retsepti. Seega tegin pooles mahus kastet juurde: praadisin ühe suure sibula, veidi ingveri, 1 punase paprika. Selle segu lisasin valmis kastmele, samuti maisitärklisega paksendatud purgiloputusvee ja ketšupi, suhkru, 1 pls sushiäädikat. Lisasin ka veel ananassi, sest meile nii maitseb. </p><p>Omaette ooper on kana. Tegin retsepti järgi, suuremapoolsed tükid (järgmine kord teeks ehk väiksemad), paneerisin kartulitärklises, praadisin kolmes jaos - see oli tegelikult ainus, mis selle roa puhul aega võttis. Ja siis lisasin krõbekana kastmele vahetult enne serveerimist. Poiste silmad läksid süües suureks, et küll on alles hea ja mahlane liha. Tõsi, see on vist kõige mahlasem kana, mis ma eales olen suutnud tekitada! Märksõnaks: paneering tärklises!</p><p>Serveerisin basmati riisiga ja no absoluutselt sama maitse, mis hiina restoranis. Nii täkkesse! Nämm! Muide, kuna sööjaid oli seekord vaid 4 ja ühel oli vist kõht täis, siis jäi suht palju alles, aga ongi hea! Eks paneering pehmeneb, aga kana mahlasus säilib kindlasti. </p>Helenhttp://www.blogger.com/profile/08080954036128139381noreply@blogger.com0