Mis siin toimub?

Kirjutan siia üles meie perele enam meedinud retseptid: see on mu omaenda väike retseptikogu. Neid, mis ei nii väga meeldinud, ma üles ei kirjutagi.

Challenge ka:
TEHA IGAL NÄDALAL VÄHEMALT ÜKS KORD ÜHE UUE RETSEPTI JÄRGI SÜÜA.

Ja kirjutada see siia üles, või linkida, või panna märge raamatule ja leheküljele.

reede, 17. märts 2023

Iiri soodasai kaeraga

Inglise keele süvaõppega klassis käiv laps tuletas meelde, et täna on püha Patricku päev. FB viskas sel puhul ette iiri soodasaia retsepti ja nii võtsingi saiateo ette, sest miks mitte ja tundus lihtne. Oligi!

Paraku polnud mul kaerajahu! Kasutasin siis osaliselt odrajahu, kaerakliisid ja täistera-nisujahu ning nagu retsepti juhendis kirjas, võibki neid asendusi üsna julgelt teha. Nt petti mul ja ka polnud, aga oli üht vanaks jäänud piima ja umbes sama vana hapukoort, mis värskelt enam süüa ei sündinud, aga sellisesse saia sobisid valatult. 

Tulemus on väga-väga maitsev, nii lihtsalt võiga, või ja juustuga kui ka moosiga.

Maal võib vabalt teha näiteks kaks saia, kui on kiire, aga rohkem rahvast oodata. 

Tegemine käib nii: 

Koostisosad

150 g täistera-kaerajahu
30 g kaerahelbeid
280 g nisujahu
2 tl söögisoodat
1 tl suhkrut
1 tl soola
3,5 dl petti
1 muna (M)
määrimiseks muna, pealeraputamiseks kaerahelbeid

Tegevuskäik
  • Kuumuta ahi 230 kraadini. Sega omavahel kaerajahu, kaerahelbed, nisujahu, söögisooda, suhkur ja sool. Sega eraldi kausis omavahel pett ja muna. Tee kuivainete keskele süvend ja vala sinna peti-munasegu. Sega puulusikaga õrnalt väljast keskele. kuni kõik on ühtlane. Hoidu ülesegamisest. Tainas jääb üsna kleepuv ja niiske, nii see peabki olema. Kui tainas on käsitlemiseks liiga vedel, lisa veidi jahu. Kui liiga kuiv, lisa petti. Vormi tainast jahuste käte abil ümar pehme päts ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale veidi kaerahelbeid. Lõika terava noaga pätsi sisse 2-3 sentimeetri sügavune sügav rist. Tõsta nüüd kohe ahju, sest sooda juba asus tegudele. Küpseta saia 230 kraadi juures 15 minutit. Alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel u 25 minutit, kuni sai on pealt kõva ja kuldne ning kumiseb koputades. Lase saial enne lahtilõikamist 10-15 minutit jahtuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar